Serena förvärvar stora Moraberg från Eurocommercial

Serena Properties, med Balder som största ägare, förvärvar stora Moraberg Handelsplats i Södertälje från Eurocommercial. Priset är 431 miljoner kronor

Serena Properties ägs av Balder (56 %), finska Varma (43 %) och Redito AB (1 %).

Fastigheten, som ligger längs E4:an norr om Södertälje, omfattar 18.800 kvm lokaler. Alla lokaler är fullt uthyrda.

Eurocommercial uppger att priset är i nivå med bolagets värdering från halvårsskiftet.

Det börsnoterade holländska Eurocommercial förvärvade Morabergs våren 2006 för 350 miljoner kronor. Säljare då var danska investerare via kommanditsellskap, läs mer här.

Eurocommercial har under det senaste decenniet stuvat om i sin portfölj genom flera köp och försäljningar. Moraberg har varit det sista innehavet som inte varit en galleria.

Det är Serena Properties andra investering i 08-området. I december 2018 köpte bolaget Västberga Handel, som tidigare var känd som San Remo-fastigheten, från Atrium Ljungberg för 437 miljoner kronor, läs mer här.

Serena Properties är ett fastighetsbolag som investerar i handelsfastigheter i Norden.

Länge förvärvade bolaget mest i Finland, det första svenska förvärvet kom i slutet av 2017 när en handelsfastighet förvärvades i Sundsvall, läs mer här. Kort därefter förvärvades en fastighet i Borås, läs mer här.

I en separat affär, vid sidan av den i Södertälje, har Serena köpt tre handelsfastigheter i Finland som summerar 25.000 kvm. Total köpeskilling för Serena i de båda affärerna är 650 miljoner kronor.

– Vi är mycket glada över möjligheten att utöka vårt bestånd i såväl Sverige som Finland. Båda marknaderna har visat stark utveckling för den handel vi fokuserar på. Fastigheterna och dess lägen samt hyresgästerna är långsiktigt hållbara och vi ser goda möjligheter att fortsätta utveckla handelsplatserna. Serena arbetar fortsatt med att hitta fler intressanta förvärvsmöjligheter, säger Marc von Melen, vd Serena Properties.