Grönt ljus: AFA får riva stor fastighet efter utdragen process

AFA Fastigheter får riva det stora bostadskomplexet  på Torsgränd, vid Sabbatsbergsområdet, i centrala Stockholm. Det har stadsbyggnadsnämnden beslutat. FV har tidigare berättat att AFA vill dubbla antalet bostäder på platsen.

Därmed vann AFA Fastigheter kampen mot den lokala hyresgästföreningen. Det skriver Mitt i Vasastan.

– Fastighetsägaren bedömer att fastigheten är så pass uttjänt och svår att rusta upp att ett nybygge krävs för att kunna säkerställa boendemiljön i alla lägenheter. Och när man ändå river vill vi att man ska ta vara på den kulturhistoriska miljön och det gröna. Dessutom kan stora stadskvaliteter och fler bostäder uppnås, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) till tidningen.

Lokaltidningen skriver att hyresgäster menar att fastighetsägaren har brustit i underhåll och att det är ett ”påhitt” att huset måste rivas på grund av hälsoskäl.

Fastighetsvärlden berättade 2016 om att AFA Fastigheter tryckte på för sina planer för det ”sjuka” huset. Redan då var en tredjedel av de 160 lägenheterna evakuerade. FV berättade om AFA:s rivningsplaner för första gången 2013.

I det projekt som AFA Fastigheter planerar ska det byggas 400 bostäder